کلسترول خود را با محصولات گیاهی کاهش دهید

جایگزین‌های گوشت گیاهی روز به روز محبوب‌تر می‌شوند. تحقیقات در حال انجام هستند تا فواید بالقوه مصرف این محصولات گیاهی به‌عنوان جایگزین گوشت را بررسی کنند.
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۵ - ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 February 03
کد خبر: ۲۷۰۱۳۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ داده‌های حاصل از یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز نشان می‌دهند که استفاده کوتاه‌مدت از جایگزین‌های گوشت گیاهی می‌تواند به کاهش کلسترول "بد" (LDL)، کلسترول کل و وزن کمک کند.

یافته‌ها نشان می‌دهند که جایگزینی گوشت با محصولات گیاهی برای مدت ۸ هفته یا کمتر می‌تواند به کاهش ۶ درصدی کلسترول کل و کاهش ۱۲ درصدی کلسترول کم‌چگالی (LDL) یا همان کلسترول "بد" در بزرگسالان بدون بیماری قلبی عروقی کمک کند.

نویسندگان این تحقیق نتیجه می‌گیرند که استفاده از جایگزین‌های گوشت گیاهی ممکن است به افرادی که می‌خواهند به رژیم‌های غذایی گیاهی منتقل شوند، کمک کند؛ اما لازم است تحقیقات بلندمدت‌تری انجام شود تا اثرات قلبی-متابولیک جایگزین‌های گوشت گیاهی به‌طور دقیق‌تر بررسی شود.

داده‌های اخیر نشان می‌دهند که مصرف بیشتر پروتئین گیاهی و کمتر پروتئین حیوانی می‌تواند به کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی و بیماری قلبی کرونر کمک کند.

جایگزین‌های گوشت گیاهی ارزش تغذیه‌ای متفاوتی دارند؛ بسیاری از آنها به‌عنوان غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده شناخته می‌شوند.

محققان سه عاملی را که عمدتاً تحت تأثیر مصرف جایگزین‌های گوشت گیاهی قرار می‌گرفتند شناسایی کردند: کلسترول کل، کلسترول LDL و وزن. کلسترول LDL اغلب به‌عنوان کلسترول "بد" شناخته می‌شود، زیرا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.

نتایج نشان می‌دهند که جایگزینی گوشت با محصولات گیاهی برای مدت ۸ هفته یا کمتر می‌تواند به کاهش ۶.۶ درصدی کلسترول کل و کاهش ۱۲.۱ درصدی کلسترول LDL کمک کند.

در مجموع، این مداخله تنها وزن را ۱ درصد کاهش داد، بنابراین کاهش وزن به‌دست‌آمده به‌طور قابل توجهی بالینی معنی‌دار نبود.

علاوه بر این، کاهش وزن تنها در دو آزمایش تصادفی کنترل‌شده مشاهده شد که شامل شرکت‌کنندگانی با وزن اضافی بودند. محققان هیچ تفاوتی در وزن افراد با نمایه توده بدنی (BMI) طبیعی مشاهده نکردند.

محققان تأثیراتی بر HDL (کلسترول "خوب")، تری‌گلیسیریدها، فشار خون یا غلظت‌های قند خون ناشتا مشاهده نکردند.

تحلیل‌های حساسیت که فقط جایگزین‌های مبتنی بر میکوپروتئین (که از قارچ‌ها به‌دست می‌آید) را بررسی کردند، نشان داد که این محصولات می‌توانند به‌طور معناداری به کاهش کلسترول کل و LDL کمک کنند.

"یافته‌ها نشان می‌دهند که مصرف کوتاه‌مدت (۱–۸ هفته) جایگزین‌های گوشت گیاهی و قارچی به‌طور معناداری کلسترول کل و LDL را در بزرگسالان کاهش می‌دهد بدون اینکه تأثیرات دیگری بر عوامل خطر قلبی-متابولیک مشاهده شود. به‌ویژه اینکه این مطالعه نگرانی‌ها در مورد افزایش فشار خون به دلیل محتوای سدیم برخی از این محصولات را نیز برطرف می‌کند. با این حال، اگرچه کاهش وزن مشاهده‌شده از نظر آماری معنادار بود، اما از نظر بالینی معنی‌دار نبوده است (تقریباً ۱%). "

در مجموع، داده‌های مشاهده‌شده در این مرور نشان می‌دهند که استفاده کوتاه‌مدت از جایگزین‌های گوشت گیاهی ممکن است به بهبود سطوح کلسترول کمک کند.

این مطالعه درک ما از این رابطه را گسترش می‌دهد، زیرا نشان می‌دهد که حتی جایگزین‌های گوشت گیاهی فوق‌فرآوری‌شده نیز ممکن است زمانی که به جای محصولات گوشتی حیوانی مصرف شوند، تأثیر مثبتی بر سطح کلسترول داشته باشند.

این داده‌ها مزایای بالقوه کوتاه‌مدت این جایگزین‌های گوشت گیاهی را برجسته می‌کنند. نویسندگان مرور پیشنهاد می‌کنند که این محصولات می‌توانند به افرادی که به رژیم‌های گیاهی منتقل می‌شوند، کمک کنند. آنها در بحث خود بر برتری غذا‌های گیاهی کامل نسبت به جایگزین‌های گوشت گیاهی تأکید دارند.

چینگ جیان، پژوهشگر دیگر این تحقیق، نیز تأکید کرد که برای بزرگسالان سالم، این محصولات می‌توانند یک غذای مفید برای انتقال به رژیم غذایی گیاهی مبتنی بر غذا‌های کامل باشند.

اگرچه آنها می‌توانند در کوتاه‌مدت مفید باشند، اما غذا‌های گیاهی کامل و حداقل فرآوری‌شده به دلیل پروفایل تغذیه‌ای متعادل‌ترشان، همچنان انتخاب ترجیحی در بلندمدت هستند. برای جمعیت‌های آسیب‌پذیر، مهم است که اطمینان حاصل شود این محصولات نیاز‌های تغذیه‌ای خاص آنها را برآورده می‌کنند. / مدیکال نیوز تودی

ارسال نظر